Leveranschassi Volvo PV - Karosser - Tillverkare
Gustaf Nordbergs Vagnfabrik
Gustaf Nordberg föddes på Skagerack en stormig natt. Fadern, sjökapten Nordberg, hann inte föra skeppet in till Göteborgs hamn innan det var dags. Efter avslutad skolgång sändes Gustaf från föräldrarhemmet i Sundsvall till Stockholm för att gå i sadelmakarlära. Hos mäster Carl Petter Malmqvist fick Gustaf sitt gesällbrev. Malmqvist rådde Gustaf att fara till Petersburg för att få praktik vilket han också gjorde. Under ett års tid verkade han hos Kejserliga Hovvagnfabriken. Därefter spenderade han ett halvår i Tyskland hos Jos. Neuss, Königl. Hofwagenfabrikant. Väl tillbaka i Stockholm fortsatte Gustaf hos mäster Malmqvist innan han startade eget i en hyrd liten verkstadslokal i kvarteret Grönlandet-Södra. På samma gård, med inkörsport från Drottninggatan, fanns Hofslageribolaget med smedja och vagnbyggeri samt Johannessons vagnmålareverkstad.
Efter några lyckade år med gott om beställningar flyttade verksamheten 1909 till Tegnérgatan 37. Där fanns lokaler som tidigare hade byggts ut av mäster Malmqvist. Karosseritillverkningen hade utrvecklats. De stora ytornas mahognyspeglar, som levat kvar i vagnmakeriet, började förlora marknad. Nu beslogs trästommen med plåt och i de nya, stora lokalerna kunde Gustaf anställa egna plåtslagare.
Karosserna som tillverkades var mestadels lyxvarianter. Bland kunderna fanns Ivar Kreuger, AX:son Johnson, J.P. Åhlén, Beijer, Schlyter, Hovstallet m.fl.
Gustaf Nordberg gick bort 1935, alltså långt innan den inom PV-kretsar kallade Nordbergscabben byggdes. Efter Gustafs bortgång tog två av de tre sönerna över, Nils & Carl. Den tredje brodern valde en konstnärskarriär. Cabben togs fram på ett 445-chassi, ett av de första 500 av instrumentbrädan att döma. Instrumentbrädan är av den typ som är utrustad med hastighetsmätare i mitten och handsfacksluckor på vardera sidan, precis som på de första PV 444 A sedanmodellerna. Färgvalet var dock inte det gul/gröna utan det gråa som återfanns i PV 444 S, introducerad 1950. Förutom de utdragna framskärmarna kan nämnas att huven fick en högre profil. Denna cabriolet var den enda kaross firman framställde på ett 445-chassi. Cabrioleten är troligen skrotad men ingen har säkert kunnat bekräfta det, så tills motsatsen är bevisad får man hoppas att bilen står i en lada någonstans.
Efter andra världskriget tillverkades mestadels ambulanser, något som man även hade sysslat med under själva kriget. Någon gång under 70-talets andra hälft såldes firman till en tysk som drev den som bilverkstad. I skrivande stund är lokalerna utnyttjade av ett företag som säljer bäddsoffor.
Information om Gustaf Nordbergs Vagnfabrik är hämtad ur boken " Karossmakarens berättelse " utgiven 1969 och författad av Nils Nordberg. Boken skall finnas på biblioteket och är väl värd att läsa. Annan information är hämtad ur PV-klubbens medlemstidning PV-entusiasten och hos Gert Ströman, vice ordförande i Automobilhistoriska klubben.
Läs mer i nr 1 1990 av Svenska Volvo PV-klubbens medlemstidning PV-entusiasten.
Publicerad 2002-07-14
Hem