GRIP-kaross i Västervik


Grip-kaross i Västervik startade 1937 med tillverkning av lastbilshytter. Tidigare fanns på platsen ett annat företag i samma bransch med namnet AB Spik. grip(6).jpg Det gick i likvidation och lokaler och personal togs över av det nystartade Grip-kaross. Namnet Grip är en förkortning av Grantorpet i Västervik där fabriken var belägen. Namnet skulle egentligen ha varit Griv men den förkortningen sa inte särskilt mycket och ändrades till Grip.

När verksamheten var som störst hade Grip-kaross ca. 100 anställda. Där fanns alla de duktiga hantverkare som behövdes vid den hantverksmässiga karosstillverkningen. grip(11).jpg Det var bl.a. snickare, plåtslagare, tapetserare och målare. Så småningom övergick tillverkningen till bilkarosser, främst olika skåpbilar. Det fanns flera olika tillverkare av chassin med de flesta fordonen byggdes på Volvochassin. De första åren efter PV 445-chassits introduktion blev huvudprodukten hos Grip lätta skåpbilar. Troligen tillverkades mellan 1200 - 1500 skåpvagnar i olika utföranden på PV 445 chassiet.

grip(5).jpg Evald Pedersen, som har arbetat hos Grip sedan 1954, berättar:

" Karossen ritades av företagets egna formgivare Karl Möller och Bengt Karlsson. Chassierna kom med tåget till Västervik. När de försetts med karosser såldes de flesta genom Volvohandlarna, inte minst Bilbolaget i Västervik sålde många av bilarna. Till de statliga myndigheterna som Postverket, Telegrafverket och Vattenfall sköttes försäljningen direkt. "


En artikel i Volvos tidning Ratten nr. 11 1950 omtalade fabriken.

grip(4).gif grip4(a) grip4(b) grip4(c) " Det är just träkonstruktionerna som ger karosserna från Grantorpet - Grip-karosserna - en gång så tyst som en katts. Från sammansättningsverkstaden går vägen till plåtslageriet, målarverkstaden och slutligen till kompletteringen, där karossen får klädsel och inredning. Till den bana som chassierna följer levereras delar från snickeriet, sadelmakeriet och plåtpressningsverkstaden, som är försedd med förnämlig utrustning och har yrkesskickligt folk. Tio fyrahundrafyrtiofemmor i veckan får nu sin Grip-kaross, och takten skall ökas. Men serietillverkning och ökad takt kan inte få Grantorpet att avstå från handarbete på de punkter där handarbete betyder ökad kvalitet. De flesta av de åttio arbetarna är skickliga hantverkare.

Som många andra har Grantorpet det besvärligt med utrymme. På den tiotusen kvadratmeter stora tomten - mitt i villabebyggelsen vid Västerviks hamn - har man tretusen kvadratmeter utrymme för produktion. Men arbetarna trivs och stannar. Trots att de sanitära anordningarna är bristfälliga och trots att exempelvis några smeder får arbeta i en smedja med preseningar som väggar och tak.

Några axplock ur produktionen är av intresse. Från början har Grantorpet varit tändsticksfabrik, sedan karosserifabrik, som så småningom specialiserat sig på hytter och skåpkarosser.
grip(9).jpg Men i den tidigare produktionen finner man även båtar, från små roddbåtar till överskeppningsfarkoster för hundra man, trädgårdsmöbler och all möjlig annan grannlåt. Nu dominerar bilismen med SJ:s släpvagnar, Telegrafverkets och krigsmaktens fordon som markanta inslag bland alla civila fordon. Vårt specialintresse, fyrahundrafyrtiofemman, fick ett Grip-karosseri PLC-50. PLC betyder person-last-camping-kaross med två fasta och två fällbara säten av patentsökt konstruktion. "


grip(1).jpg grip(2).jpg grip(3).jpg grip(7).jpg
Informationen kring GRIP-kaross är hämtad ur Dan Janssons artikel i PV-entusiasten och ur Ratten nr. 11 1950.

Läs mer i Svenska Volvo PV-klubbens medlemstidning PV-entusiasten nr. 4 1991.

Publicerad 2000-12-16

Hem